Open call
binnenlandateliers Mondriaanfonds
herfst 2024
Borderland Residencies
Venray & Heerlen

Open call
binnenlandateliers Mondriaanfonds
herfst 2024
Borderland Residencies
Venray & Heerlen

fig.1 - Open call
binnenlandateliers Mondriaanfonds
herfst 2024
Borderland Residencies
Venray & Heerlen

Voor wie: beeldend kunstenaars
Wat: 2 werkperioden van 3 maanden
Wanneer: 1 september 2024 – 30 november 2024

Greylight Projects (Heerlen) en Odapark (Venray) bieden twee residentie plekken voor kunstenaars woonachtig in Nederland om hun praktijk te verdiepen en hun netwerk te vergroten. De residenties maken deel uit van Borderland Residencies, een Euregionaal netwerk van kunstinstellingen. De residentie periode wordt afgesloten met een open studio weekeinde.

Voor wie

Dit residentieprogramma is bedoeld voor multidisciplinaire beeldend kunstenaars die hun werk zien in relatie tot ruimte, tijd en de omgeving; tevens verwelkomen wij kunstenaars die open staan om hun praktijk te delen met andere kunstenaars, makers en curatoren. Er is geen beperking in het medium: de praktijk moet wel passen bij de geboden mogelijkheden. Voertaal van de Borderland Residencies programma is Engels. Op de locaties Greylight Projects en Odapark wordt zowel Nederlands als Engels gesproken.

Werkperiode

Er zijn twee werkplekken beschikbaar: één bij Greylight Projects en één bij Odapark voor de werkperiode van 1 september 2023 – 30 november 2024.

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt een bijdrage van €2.165 per maand ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Het bedrag is bedoeld voor 1 persoon. Van de gekozen resident wordt een eigen bijdrage van 10% verwacht. Dit bedrag is door het Mondriaan Fonds in haar bijdrage verrekend. Je hoeft niets te doen. Indien een duo of samenwerkingsverband voor een gastatelier wordt geselecteerd, wordt het bedrag verhoogd met een extra reiskostenvergoeding en een evenredige vergoeding voor de verblijfskosten voor de andere aanvrager. De huur van de studio/woonruimte, begeleiding en presentatie komen voor rekening van het Mondriaan Fonds.

Aanvragen

Kijk op de website van het Mondriaan Fonds voor meer informatie. De aanvraag moet ingediend worden bij het Mondriaan Fonds!

link: https://www.mondriaanfonds.nl/subsidie-aanvragen/regelingen/residency/borderland-residencies/

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode is 21 september, vóór 17:00 uur (CEST) / 10:00 (AST). Let op: het is niet mogelijk om voor beide locaties aan te vragen. Geef in je motivatie aan welke van de twee locaties je kiest.

Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg Residency voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Selectie

De selectie wordt gedaan met behulp van een adviescommissie. Op basis van de ingediende documenten draagt de adviescommissie kandidaten voor aan Borderland Residencies. Borderland Residencies kiest uit deze selectie de uiteindelijke deelnemers voor de residency.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland
Omdat per ronde voor 1 of 2 resident(en) gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunstenaar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je aanvraagt mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds.

Borderland Residencies

De Euregio is een voedingsbodem voor artistieke ontwikkeling en reflectie. Acht kunstinstellingen in het Nederlands-Duitse grensgebied – Kunstmuseum Bochum, Schloss Ringenberg Hamminkeln, Kulturforum Alte Post Neuss, Kunstgenerator Vierssen, Internationales Atelierstipendium Mönchengladbach, Van Bommel Van Dam, Greylight Projects en Odapark – werken samen onder de noemer Borderland Residencies. Ze hebben een programma opgesteld dat residenten tijd en ruimte gunt om zich te verdiepen en hun netwerk te verbreden. Het Borderland Residencies programma bestaat uit meerdaagse field trips, ontmoetingen met curatoren en instellingen, lezingen, presentaties en workshops aan beide zijden van de grens.

 

artist(s):
category: archive / 2023 / Heerlen