Hinter der Baustelle

Hinter der Baustelle

fig.1 - Hinter der Baustelle

Hinter der Baustelle is een project van Lizzie Veldkamp, naar de omgeving van en rondom Schinkelkwadrant-Zuid.

Tussen 10 augustus en 25 oktober zal er een open onderzoek plaatsvinden naar de bouwplaats en transitie van het Schinkelkwadrant-Zuid in Heerlen. Dit project zal actief de discussie aansporen over de veranderingen die hier plaatsvinden, via taal en beeld.

Je kan Hinter der Baustelle volgen of hun onderzoek of neem er zelf deel aan via hun facebook pagina -> https://www.facebook.com/Hinter-der-Baustelle.

Wie Heerlen al langer kent, zal niet meer vreemd opkijken van de verdwaalde zandhopen en dixietoiletten die verspreid over de stad slingeren. De grens tussen stad en bouwplaats zijn hier vervaagd. De reden hierachter is dat er al decennia wordt gezocht naar een manier om demografische krimp en een sociaal-economische ‘achterstand’ in te halen. In het nastreven van dat doel worden er bepaalde verwachtingen en voorwaardes gesteld voor de stad, waardoor deze zich telkens moet aanpassen. Dat uit zich in een constante aanwezigheid van sloop- en bouwprojecten die worden overkoepeld door de term ‘transitie’.

De vraag is echter of dat doel ooit bereikt gaat worden, en wat er voor dat streven wordt ingeleverd. Ondertussen zijn transitie en de bouwplaats een essentieel onderdeel geworden van deze plaats, wat maakt dat er onverwachte taferelen ontstaan en de mensen steeds vaker een nieuwe toenadering zoeken tot hun veranderende omgeving.

Hinter der Baustelle probeert de bouwplaats als een utopische stad te beschouwen. Het is een plek waar nog niks af is, en daarom alles nog mogelijk. Het ontbreken van vastigheid maakt dat we constant aandachtig moeten blijven kijken en geeft tegelijkertijd alle ruimte voor fantasie en discussie. Een onderzoek naar de mogelijkheden in deze utopische stad moet daarom minstens net zo open en fantasierijk zijn en zal een gesprek aansporen over de huidige staat van Heerlen.

 
Je kan de bijdrage aan #mappingheerlen vinden op de kaart van Hinter der Baustelle @ #mappingheerlen.
En voor de updates kijk je op de Facebook  pagina van Hinter der Baustelle.

Hinter der Baustelle wordt ondersteund door #TOKTOK en de gemeente Heerlen.
artist(s):
date: 14.08.2021 - 24.10.2021
opening: Saturday 14.08.2021
opening hours: , category: archive / 2021 / Heerlen