To Become Shift Transfer Copy and Erase JANET LEIGH

To Become Shift Transfer Copy and Erase JANET LEIGH

fig.1 - To Become Shift Transfer Copy and Erase JANET LEIGH

Jeroen Offerman wilde een bestaande filmscène tot voor- beeld nemen en kijken of het mogelijk is om de acteur en zijn/haar personage te scheiden van elkaar door middel van het toepassen van herhalingen en persoonsverwisselingen. Offerman koos voor de beroemde douchescène uit de film Psycho van Alfred Hitchcock. De uiteindelijke doelstelling was om de acteur geheel uit de scène te wissen en om hiermee de constructie ervan bloot te leggen.

Aan de hand van archiefmateriaal is in oktober door Jeroen Offerman en Laurent Malherbe met veel artistieke vrijheid de badkamer uit de film Psycho (na)gebouwd. Deze set werd een op zichzelf staande sculptuur en werd als filmsetsculptuur Portable Psycho Shower Scene Stage Set Party, Part I gepresenteerd op 6 november. Na de presentatie diende de sculptuur als podium voor het onderzoek.

De vermoorde Marion Crane, in de oorspronkelijke Hitchcock film gespeeld door Janet Leigh, werd in de eerste versie vertolkt door Anouk Bax. Offerman nam zelf de rol van ‘Mother’op zich; de schaduw achter het douchegordijn. Hierna volgden nog meerdere versies met andere en geen acteurs waarin  Maarten van Loosbroek (camera) en  Kristel Boekhorst (‘Mother’ & regie assistentie) een belangrijk aandeel hadden.

Voordat de ‘set’ voor de eindpresentatie, medio april naar ZAAL5 (filmhuis Den-Haag) verhuist wordt deze getoond in de project ruimte van Greylight Projects.

 

artist(s): ,

opening: Friday 16.03.2012 , 20:00
location:

Burgemeester Kessenplein 1, 6431 KM, Hoensbroek (NL)

tags: / /
category: archive / 2012 / Heerlen / Hoensbroek