The Everyman

The Everyman

fig.1 - The Everyman

‘The Everyman’ is a solo exhibition by Maastricht-based artist Kim Reijntjens, and is curated by Eline Kersten. This comprehensive project presents newly produced work based on the eponymous stock character “the everyman”. While the protagonist is at the heart of the exhibition, it is simultaneously the show itself that gives the Everyman agency. The series of videos, installations and settings constitute a theatrical narrative in which the spectator is invited to take the role of performer in a composed choreography.


‘The Everyman’ is generously supported by POLIS – the learning community; artistic practices as debating laboratories (master MAFAD), the Embassy of the Netherlands and Greylight Projects Brussels.

review in H-Art Magazine (Dutch only)

De artist-run space Greylight Projects in Sint-Joost-ten-Noode is ondergebracht in een soort keldercomplex in het Gesu Klooster op een steenworp van Botanique / Kruidtuin. De aaneenschakeling van ondergrondse kamers en ruimtes leent zich perfect voor een dynamisch tentoonstellingscircuit dat naar wens kan worden aangepast. In het verleden speelden een aantal kunstenaars of curatoren wel al eens met de ruimte door bepaalde kamers al dan niet te openen. De Nederlandses kunstenares Kim Reijntjens gaat daar nog een stap verder in. Haar tentoonstelling ‘The Everyman’ heeft ze bedacht als een specifieke choreografie voor Greylights Projects waarbij de bezoeker als het ware een acteur wordt.

Een centrale rol wordt ingenomen door The Everyman, oorspronkelijk een theaterpersonage dat staat voor ons allemaal en dus naar hartelust ingevuld kan worden. Een rood gordijn geeft het begin en einde van het circuit aan, een bijhorende tekst leidt de bezoeker van zaal tot zaal. In de volgende kamer is een maquette van de tentoonstellingsruimte te zien. Daarna wordt de bezoeker / acteur uitgenodigd om een video te bekijken waarin wordt ingezoomd op de maquette. De daaropvolgende zaal is dan weer ingericht als woonkamer, met een gezellig schapenvachtje op de grond, een radio en tafel met familiefoto waarin de kunstenares met The Everyman poseert die een morph suit –  of strakzittend zwart pak – draagt waardoor die haast een schim lijkt. Het pak in kwestie is in een andere zaal opgehangen, in de kamer verderop zie je The Everyman in een video door de art space struien. Afronden doen we met een wand vol tv-schermen, waarop verschillende personages The Everyman beschrijven. Die heeft nog het meest weg van een onopvallend personages dat zich camoufleert en weet aan te passen aan iedereen en elke situatie. Reijntjens slaagt er hier mooi in om te spelen met de architectuur en die een integraal deel te laten worden van haar verhaal. Het is dan ook vooral door de manier hoe ze de architectuur benut dat haar werk overtuigt.
 
text by: Sam STEVERLYNCK
 http://www.hart-magazine.be/nl/gezien-kim-reijntjes-in-greylight-projects

 

 

artist(s): ,
date: 07.05.2017 - 08.10.2017
opening: Friday 06.10.2017 , 18:00 ,
note: category: archive / 2017 / Brussels